Narrativ familieterapi

Kontakt mig i dag for at høre mere om, hvad jeg kan gøre for jer.

Mennesker er ikke deres problemer

Narrativ familieterapi er en terapeutisk tilgang, der fokuserer på at udforske og ændre de fortællinger, som familier og enkeltpersoner fortæller om deres liv. Denne tilgang blev udviklet af Michael White og David Epston i 1980’erne og har sidenhen vundet stigende anerkendelse inden for det terapeutiske felt. Grundlæggende tror narrativ familieterapi på, at vores livshistorier ikke er fastlagte, men derimod konstrueres gennem vores interaktioner og oplevelser, og at ændringer i vores fortællinger kan føre til ændringer i vores liv.

Den centrale idé i narrativ familieterapi er, at mennesker ikke er deres problemer; de har problemer. Dette betyder, at terapeuten og familien adskiller problemet fra personen og undersøger, hvordan problemet påvirker familien, i stedet for at lade det definere familien som helhed. Ved at eksternalisere problemet kan familien begynde at se det som noget, de kan bekæmpe sammen, i stedet for noget, der definerer dem.

En vigtig teknik i narrativ familieterapi er at udfordre og dekonstruere de dominerende eller begrænsende fortællinger, som familien eller individet har om sig selv og deres problemer. Dette indebærer ofte at undersøge alternative fortællinger eller “undtagelser” til problemets dominerende fortælling, som kan hjælpe med at skabe håb og muligheder for forandring. Ved at identificere og styrke disse undtagelser kan familien begynde at opbygge en ny fortælling om deres liv, der er mere i overensstemmelse med deres ønsker og værdier.

En anden vigtig del af narrativ familieterapi er at anerkende og styrke familiens ressourcer og kompetencer. Dette indebærer at identificere de styrker, færdigheder og tidligere succeser, som familien allerede besidder, og finde måder at anvende dem i løsningen af deres problemer. Ved at fokusere på det, der allerede fungerer, kan familien opbygge tillid til deres evne til at håndtere fremtidige udfordringer.

Narrativ familieterapi lægger også vægt på at forstå familiens historie og kontekst og hvordan disse faktorer har formet deres fortællinger og identiteter. Dette indebærer at undersøge både de synlige og usynlige magtstrukturer, der påvirker familien, såsom kulturelle normer, kønsroller og sociale forventninger. Ved at forstå disse magtstrukturer kan familien begynde at udfordre dem og skabe nye muligheder for selvbestemmelse og empowerment.

Endelig handler narrativ familieterapi om at skabe en støttende og respektfuld terapeutisk alliance mellem terapeuten og familien. Dette indebærer at anerkende og respektere familiens ekspertise om deres eget liv og værdier og opbygge et samarbejdsforhold baseret på tillid og empati. Terapeuten fungerer som en facilitator for familiens egen refleksion og forandring, og støtter dem i at finde deres egne løsninger på deres problemer.

I alt er narrativ familieterapi en styrkebaseret tilgang, der fokuserer på at ændre fortællinger, styrke ressourcer og skabe nye muligheder for forandring. Ved at udforske og ændre de fortællinger, som familier og enkeltpersoner fortæller om deres liv, kan narrativ familieterapi hjælpe dem med at opbygge en ny forståelse af sig selv og deres problemer og skabe muligheder for en mere positiv og meningsfuld fremtid.

De personlige værdier

Kontakt mig i dag

Hjælpen er kun et klik væk

Jeg tilbyder at komme hjem til jer og holde familieterapi eller familierådgivning, ligesom det er muligt at besøge mig i min hyggelige klinik i Roskilde. 

Jeg tilbyder tider uden for normal kontortid, aften, weekender eller skoleferier, ligesom jeg har akuttider med kort varsel.

Ring til mig på telefon (+45) 22 77 08 52 eller send en mail til info@foraeldrerollen.dk. Jeg besvarer din henvendelse hurtigst muligt.