Autisme og skole?
Hvad er det rigtige for mit barn?
Den danske folkeskole anno 2024 er generelt ikke indrettet til at rumme de vanskeligheder et barn med autisme ofte oplever. Der er stor forskel skolerne imellem og i sidste ende handler det også rigtig meget om, hvorvidt en eller flere af klassens lærere får et godt og tillidsfuldt bånd til barnet.
Den tætte, tillidsfulde relation og oplevelsen af at blive hørt og forstået på sine vilkår af læreren kan afbøde de største problemer, men udfordringen for både barnet, de øvrige elever og lærerne er betragtelige.
Sværhedsgrad med social interaktion
Børn med autisme kan have vanskeligheder med at forstå sociale signaler, indgå i samtaler eller etablere venskaber med jævnaldrende. Dette kan gøre det udfordrende for dem at deltage i gruppearbejde, samarbejdsprojekter eller sociale aktiviteter i skolen.
Behov for struktur og forudsigelighed
Børn med autisme kan have brug for klare rutiner og forudsigelige miljøer for at trives. Ændringer i skemaet, lærer eller klasseværelsesmiljøet kan være særligt vanskelige for dem at håndtere og kan føre til angst eller stress.
Sværhedsgrad med kommunikation
Nogle børn med autisme kan have begrænsede kommunikationsevner eller opleve udfordringer med sprog og tale. Dette kan påvirke deres evne til at forstå undervisningsmateriale, udtrykke deres tanker og følelser eller kommunikere deres behov til lærere og klassekammerater.
Sensitivitet over for sensoriske stimuli
Mange børn med autisme oplever sensoriske udfordringer, hvor de reagerer anderledes på lyd, lys, berøring eller lugt end andre. Overfølsomhed over for sensoriske stimuli kan påvirke deres trivsel og koncentration i klasseværelset og gøre det svært for dem at fokusere på opgaver.
For at hjælpe børn med autisme med at trives i skolen er det vigtigt med tilpassede undervisningsmetoder, strukturerede miljøer og støtte fra lærere og skolepersonale. Individuel specialundervisning, sociale færdighedstræning, og støtte til kommunikation kan være afgørende for deres succes og trivsel i skolemiljøet. Det er også vigtigt at fremme en inkluderende og støttende kultur på skolen, hvor forskellige behov og styrker anerkendes og værdsættes.
Der findes i dag i rigtig mange kommuner specialklasser, gruppeordninger mv. der er specielt indrettet til at rumme og undervise elever med autisme. Det er altid en rigtig vanskelig beslutning, om det er det rigtige tilbud til ens barn, og der er mange ting, der kan tale for og imod.
Kontakt mig i dag
Hjælpen er kun et klik væk
Jeg tilbyder at komme hjem til jer og holde familieterapi eller familierådgivning, ligesom det er muligt at besøge mig i min hyggelige klinik i Roskilde.
Jeg tilbyder tider uden for normal kontortid, aften, weekender eller skoleferier, ligesom jeg har akuttider med kort varsel.
Ring til mig på telefon (+45) 22 77 08 52 eller send en mail til info@foraeldrerollen.dk. Jeg besvarer din henvendelse hurtigst muligt.