Følelsesmæssig over- og understimulering

Kontakt mig i dag for at høre mere om, hvad jeg kan gøre for jer.

Når børn ikke bliver mødt i deres følelser

Følelsesmæssig over- og understimulering refererer til to tilstande, hvor barnets emotionelle behov ikke matcher de stimuli, de modtager fra deres omgivelser. Disse tilstande kan have forskellige årsager og konsekvenser, men begge kan påvirke individets trivsel og mentale sundhed.

Følelsesmæssig overstimulering opstår, når børn udsættes for en overdreven mængde stimuli, som de ikke kan håndtere og bliver overvældet af. Overstimulering kan resultere i en række udfordringer for børn. For eksempel kan det føre til problemer med opmærksomhed og koncentration, da barnet har svært ved at filtrere og håndtere den overdrevne mængde af stimuli. Dette kan påvirke deres præstationer i skolen og i sociale sammenhænge. Overstimulering kan også resultere i stress og angst, da barnet ikke har mulighed for at finde tid til at slappe af og genoplade. Langvarig overstimulering kan desuden føre til følelsesmæssig udmattelse og udbrændthed hos børn.

På den anden side kan følelsesmæssig understimulering opstå, når børn ikke udfordres tilstrækkeligt eller mangler meningsfulde stimuli. Børn, der ikke udfordres tilstrækkeligt eller mangler meningsfulde stimuli, kan opleve kedsomhed, apati og manglende motivation. Dette kan påvirke deres læring, kreativitet og generelle engagement i livet. Understimulering kan også føre til følelser af ensomhed, isolation og følelsesmæssig tomhed, da barnet ikke føler sig tilstrækkeligt engageret, forbundet med sine omgivelser og ikke har tilstrækkelig støtte til at udforske og lære.

Bag følelsesmæssig over- eller understimulering hos børn kan der være forskellige faktorer på spil. Det kan skyldes et miljø, der er præget af for mange eller for få stimuli, såsom en overfyldt hjemmesituation eller mangel på støtte og stimulering derhjemme. Det kan også skyldes manglende opmærksomhed på barnets individuelle behov og interesser, eller det kan være resultatet af en hektisk livsstil, hvor der ikke er tid til at skabe balance mellem aktivitet og hvile.

For eksempel ses det ofte, at et barn kan blive følelsesmæssigt overstimuleret af at skulle forholde sig til for mange – og for vanskelige – følelsesmæssige udfordringer, som det ikke er kompetent til at håndtere. Dette medfører en konstant stress-tilstand, hvor barnet prøver at kontrollere sine omgivelser, og bliver ved med at løbe ind i følelsesmæssige nederlag, der forstærker tilstanden. 

På den anden side ses det næsten lige så ofte, at børn kan blive følelsesmæssigt understimulerede af, at de konsekvent bliver skærmet fra eller beskyttet imod alle følelsesmæssige udfordringer, hvilket medfører en ængstelighed og følelse af sårbarhed, der får barnet til at trække sig og kæmpe imod selv banale krav og udfordringer fra deres omgivelser. 

Andre faktorer, der kan bidrage til følelsesmæssig over- eller understimulering hos børn, inkluderer manglende adgang til stimulerende miljøer og aktiviteter, traumatiske oplevelser, sociale eller følelsesmæssige konflikter, og manglende støtte fra omsorgspersoner eller andre vigtige voksne i barnets liv.

Det er vigtigt at erkende, at følelsesmæssig over- og understimulering kan have betydelige konsekvenser for børns trivsel og udvikling. Overstimulering kan føre til problemer med opmærksomhed, regulering af følelser og søvnproblemer, mens understimulering kan hæmme børns kognitive og følelsesmæssige udvikling og føre til manglende motivation og engagement i læring og sociale interaktioner.

For at støtte børns følelsesmæssige trivsel er det vigtigt at skabe en balance mellem stimulerende og beroligende aktiviteter, samt at etablere sunde grænser for barnets eksponering for eksterne stimuli. Det er også afgørende at tilbyde børn meningsfulde og berigende erfaringer, der fremmer deres nysgerrighed, kreativitet og selvudtryk, samt at sikre et støttende og nærende miljø med tilgængelige omsorgspersoner og rollemodeller.


Kontakt mig i dag

Hjælpen er kun et klik væk

Jeg tilbyder at komme hjem til jer og holde familieterapi eller familierådgivning, ligesom det er muligt at besøge mig i min hyggelige klinik i Roskilde. 

Jeg tilbyder tider uden for normal kontortid, aften, weekender eller skoleferier, ligesom jeg har akuttider med kort varsel.

Ring til mig på telefon (+45) 22 77 08 52 eller send en mail til info@foraeldrerollen.dk. Jeg besvarer din henvendelse hurtigst muligt.