Tvang
Må man tvinge børn?
Det korte svar er, at med en masse forbehold både må og skal man bruge tvang for ikke at svigte sine børn.
Tvang er et ord ladet med enormt mange negative følelser – især når det drejer sig om børn og opdragelse.
Vi er stadig – med rette – rystede over, hvordan man så på børn, opdragelse og familieliv for bare et par generationer siden, hvor børn skulle rette ind, opføre sig ordentligt, straffes og ydmyges til underkastelse, kunne udnyttes og først fortjente medmenneskelig respekt og medbestemmelse når de nåede voksenalderen.
Ingen er længere i tvivl om, at brugen af vold i børneopdragelse kan have alvorlige negative konsekvenser for barnets trivsel og udvikling. Fysisk afstraffelse kan føre til fysiske skader, traumatisk stress og følelsesmæssige problemer hos barnet.
Desuden kan ydmygelser bidrage til lavt selvværd, angst og depression hos barnet og skabe spændinger i forholdet mellem forældre og barn. Derudover kan fysisk og psykisk vold i børneopdragelse føre til en række uønskede adfærdsmønstre hos barnet, herunder aggressivitet, tilbagetrækning eller manglende tillid til andre autoritetsfigurer.
Barnet kan også internalisere tvangen og udvikle et negativt syn på sig selv og andre, hvilket kan påvirke deres mentale sundhed og sociale interaktioner på lang sigt.
Jeg ser heldigvis år for år langt færre børn, der oplever fysisk eller psykisk vold i deres opvækst.
Til gengæld oplever jeg en stor stigning af børn, der lider under det modsatte, nemlig et fravær af forældreautoritet i opdragelsen.
Som forældre hviler forældreansvaret tungt på vores skuldre. Den helt naturlige rollefordeling i forholdet til vores børn, er at forældrene med deres overblik, erfaring og ansvarlighed sætter retningen for og leder familiesamværet, så alle kan nyde godt af det, og børnene trives, udvikles og lærer. Dette giver børnene ro, tryghed og den forudsigelighed, de skal bruge for at kunne være børn.
Det er afgørende i forældrenes lederskab af familiens samvær, at de er tydelige, tålmodige, lyttende og rummelige så børnene føler sig anerkendt og værdifulde i familien, men også at de blidt men bestemt insisterer, så børnene aldrig føler anledning til at tvivle på, at ansvaret og ledelsen ligger hos forældrene.
At påtage sig forældrerollen og til tider insistere overfor sit barn, at det skal i seng, spise eller smage grøntsager, have vinterstøvler på når det er koldt, ikke må løbe på vejen eller skal lade være med at slå, kræver at man finder en ro i at tvinge sit barn til at gøre det rigtige.
Det er svært og det kan føles grænseoverskridende, men ansvaret og dermed magten over relationen er en essentiel del af forældrerollen.
Kontakt mig i dag
Hjælpen er kun et klik væk
Jeg tilbyder at komme hjem til jer og holde familieterapi eller familierådgivning, ligesom det er muligt at besøge mig i min hyggelige klinik i Roskilde.
Jeg tilbyder tider uden for normal kontortid, aften, weekender eller skoleferier, ligesom jeg har akuttider med kort varsel.
Ring til mig på telefon (+45) 22 77 08 52 eller send en mail til info@foraeldrerollen.dk. Jeg besvarer din henvendelse hurtigst muligt.