Hvordan påvirker autisme familien?
En helt ny kontrakt
At have et barn med autisme er livsomvæltende og kan have en betydelig indflydelse på en families liv og dynamik på flere måder:
Familierelationer
Autisme kan påvirke forholdet og interaktionen mellem familiemedlemmer. Forældre til et barn med autisme kan opleve følelser af stress, bekymring, frustration og isolation i forbindelse med at håndtere barnets behov og udfordringer. Dette kan skabe spændinger og konflikter inden for familien og påvirke relationerne mellem ægtefæller og søskende.
Ofte er det vigtigt at være opmærksom på den betydning, det har for andre børn i hjemmet, at barnet med autisme kommer til at fylde så meget i familien. I mange situationer fungerer de på overfladen – fordi de ikke vil belaste forældrene yderligere – men kan være i gang med at udvikle sine egne uhensigtsmæssige handlemønstre eller udviklingsforstyrrelser i stilhed.
Det er heller ikke sjældent, at den ekstra belastning med et barn med autisme medfører større gnidninger mellem forældrene og færre kræfter til at dyrke kærligheds- og samlivet, hvilket fører til uforholdsmæssigt mange skilsmisser.
Økonomiske udfordringer
Behandling og støtte til et barn med autisme kan være omkostningsfuldt. Udgifter til medicin, terapi, specialundervisning og andre interventioner kan lægge pres på familiens økonomi og skabe bekymringer omkring økonomisk stabilitet og fremtidssikring.
Tidsmæssige krav
At have et barn med autisme kan kræve ekstra tid og ressourcer fra forældrene. Der kan være behov for hyppige terapisessioner, medicinske besøg og koordinering af specialundervisning og interventionsprogrammer. Dette kan begrænse forældrenes tid til andre forpligtelser og aktiviteter og føre til en følelse af overbelastning og stress.
Social isolation
Familier med et barn med autisme kan opleve social isolation og føle sig isoleret fra deres omgivelser. Det kan være svært at deltage i sociale arrangementer eller aktiviteter på grund af barnets særlige behov og udfordringer, hvilket kan føre til følelse af ensomhed og isolation blandt familiemedlemmer.
Ændrede forventninger og prioriteter
At have et barn med autisme kan ændre familiens forventninger og prioriteter. Forældre kan blive nødt til at tilpasse deres livsstil og karrierevalg for at imødekomme barnets behov og sikre dets trivsel og udvikling.
Tvivl om forældreevner
Det er ikke usædvanligt, at forældre oplever følelsen af tvivl om de gør det rigtigt. Et barn med autisme er ofte meget firkantet i sin måde at se verden på, hvilket kan medføre en afvisning af forældrenes krav og ønsker til dem – også følelsesmæssigt. Barnets eller den unges stålsatte overbevisning om, at de har ret, kan meget naturligt føre til tvivl hos forældrene og skabe grobund for resignation og skamfølelser, der blot vil forstærke dynamikken.
Det er naturligt, at så stor en omvæltning – og i nogles perspektiv begrænsning – i familielivet og de muligheder forældrene har for at tilrettelægge deres individuelle og fælles liv, har potentialet til at skabe problemer for og imellem forældre til et barn med autisme.
Det kræver en stor forståelse for, hvad der skal til af investering i forældrerollen, og en eksplicit forventningsafstemning mellem forældre og andre nære relationer. Dette er en opgave som de færreste forældre er klædt på til at klare alene.
Kontakt mig i dag
Hjælpen er kun et klik væk
Jeg tilbyder at komme hjem til jer og holde familieterapi eller familierådgivning, ligesom det er muligt at besøge mig i min hyggelige klinik i Roskilde.
Jeg tilbyder tider uden for normal kontortid, aften, weekender eller skoleferier, ligesom jeg har akuttider med kort varsel.
Ring til mig på telefon (+45) 22 77 08 52 eller send en mail til info@foraeldrerollen.dk. Jeg besvarer din henvendelse hurtigst muligt.